Learn as if you will live forever, live like you will die tomorrow.

   +1 555 87 89 56   80 Harrison Lane, FL 32547

Influencer marketing: moć uticaja u digitalnom dobu

Influencer marketing je vrsta marketinga koja se fokusira na upotrebu uticajnih osoba da prenesu poruku brenda ciljanoj publici. Umijesto direktnog oglašavanja potrošačima, brendovi se udružuju sa influencerima – osobama koje imaju veliki broj pratilaca i visok nivo uticaja unutar određene niše ili zajednice – da promovišu svoje proizvode ili usluge. Prateći svjetske trendove, ova marketing strategija je našla svoje mjesto i na našim prostorima, gdje lokalni influenceri imaju veliki uticaj na svoje pratioce. Ovaj pristup marketingu je postao izuzetno popularan zbog svoje sposobnosti da kreiraju autentičnu i direktnu komunikaciju sa ciljanom publikom.

Zašto je influencer marketing sve popularniji?

  1. Autentičnost: Influenceri su izgradili svoje zajednice na osnovu povjerenja i transparentnosti. Kada influencer preporuči proizvod ili uslugu, njihovi pratioci to vide kao autentičnu preporuku, a ne kao plaćeni oglas.
  2. Ciljana publika: Influenceri često imaju veoma specifičnu publiku. Brendovi mogu iskoristiti to da ciljano promovišu svoje proizvode ili usluge osobama koje su najvjerovatnije zainteresovane za njih.
  3. Povećana vidljivost: S obzirom na to da influenceri imaju veliki broj pratilaca, partnerstvo s njima može značajno povećati vidljivost brenda.
  4. Visoki ROI: Studije pokazuju da influencer marketing može generisati visok povratak na investiciju, često i viši nego druge marketinški kanali.

Influencer marketing kod nas?!

Iako influencer scena možda djeluje prilično nepoznato širokim narodnim masama, sigurno ste čuli za influencere kao što su: Tamara Kalinić, Zorannah, Ella Dvornik, Bogdan Ilić, Ammar Avdić, Amra Silajdžić-Džeko, Stefan Vuksanović, Hana Hadžiavdagić-Tabaković, Robert Dacešin, Marko Bošković, Milan Jovanović Strongmen, Strahinja Ćalović, itd. Svi ovi influenceri su izgradili svoje online zajednice kroz autentičnost, strast prema onome što rade i konstantnu interakciju sa svojim pratiocima. Oni predstavljaju različite sfere interesovanja, od fitnesa i mode, preko zdravlja i ishrane, do putovanja i fotografije, što pokazuje raznolikost influencer marketinga na našim prostorima, bez izuzetka bilo koje oblasti, iliti niše.

A koliko košta jedan influencer?!

Iznosi naknada za influencer marketing na našem prostoru mogu se značajno razlikovati u zavisnosti od različitih faktora kao što su broj pratilaca, angažovanost publike, specifična niša, vrsta sadržaja koji se proizvodi, kao i sam renome influensera. Evo generalnog uvida u raspon cijena:

Mikro-influenseri (1.000 – 10.000 pratilaca):
  • Cijena: Od 20 do 200 evra po objavi
  • Napomena: Mikro-influenseri često imaju visoku stopu angažovanosti i mogu biti veoma efikasni za ciljanje specifične niše
Srednje veliki influenseri (10.000 – 100.000 pratilaca):
  • Cijena: Od 200 do 1.000 evra po objavi
  • Napomena: Ova grupa može ponuditi dobar balans između šireg dometa i visoke angažovanosti
Makro-influenseri (100.000 – 1 milion pratilaca):
  • Cijena: Od 1.000 do 5.000 evra po objavi
  • Napomena: Imaju značajan doseg, ali angažovanost može varirati
Mega-influenseri (1 milion+ pratilaca):
  • Cijena: 5.000+ evra po objavi (cijena može biti i znatno viša)
  • Napomena: Imaju ogroman doseg, ali angažovanost na nivou pojedinačnih objava može biti niža u odnosu na manje influensere.

Ovo su opšte smjernice i stvarne cifre mogu varirati. Važno je napomenuti da se cijene mogu pregovarati i da influenseri ponekad prihvataju proizvode ili usluge kao dio plaćanja, posebno ako je riječ o proizvodima visoke vrijednosti ili brendovima sa kojima žele izgraditi dugoročni odnos.

© 2024 MonMaris. All rights reserved.